Vetets betydelse i kosttillskott

10104-oats-barley-and-bread-pvGällande vete har alla full koll på att det används i första hand till framställning av matbröd och kaffebröd, men det finns ett annat stort område där vete fyller en mycket stor del av tillverkningen. Detta är inom kosttillskott för motion och träning. Här finner du många olika produkter som säger sig öka dina förutsättningar till högre prestation, muskelbyggande och ett bättre friskare liv. Här är det i mångt och mycket sant, men det gäller dock även här att veta vad du ska leta efter för att hitta de bästa produkterna. Allt fungerar inte, och en del spinner bara på att bygga upp en tilltro till produkten.

När vete används i kosttillskott talar vi mest om proteinpulver samt s.k. “mass gainer”-produkter. Här handlar det om olika produkter sammansatta på olika sätt med en mängd andra komponenter utöver vete som ska öka prestanda eller ge dig en högre vikt. När det handlar om mass gainer kommer du att få en produkt som många gånger innehåller veteisolat, som tillsammans med en hög halt av kolhydrater och en del fett ska bidra till högre vikt i form av större muskler. När det handlar om protein kan detta vara för att få en snabbare återhämtning efter träning, eller tas som ett energitillskott före träning för ökad prestanda.

Hur som helst är det vete som är den viktigaste ingrediensen även i dessa produkter, men här handlar det om en förädlad form som kallas veteisolat. Detta är en typ av vete där alla de olika saker som inte ska finnas för det optimala resultatet vid träning har avlägsnats. Om detta verkligen är bra eller inte kan diskuteras, men med dagens teknologi anses dessa produkter inte medföra några risker i samband med träning och motion. Du hittar även andra produkter inom kosttillskott som innehåller vete, såsom mineraler och energikakor.